Serată italiană #Aiciastat la Palatul Mavrocordat din București

24 noiembrie 2023, ora 18:30

Asociația culturală “Aici a stat” vă invită la o nouă serată culturală într-un loc inedit din inima capitalei: Palatul Mavrocordat ce găzduiește astăzi Școala Italiană Internațională “Aldo Moro”. Ușile patrimoniului bucureștean se deschid astfel prin evenimente inedite organizate sub umbrela #Aiciastat: palatul inginerului N. Mavrocordat proiectat de arhitecții August Schmiedigen si G.M. Cantacuzino între 1930-1933 va fi deschis publicului doar pentru o zi, în cadrul Seratei. Invitații vor avea astfel o șansă unică de a descoperi un palat istoric realizat în stilul conacelor elvețiene cu detalii arhitecturale excepționale: traforuri în piatră, stema Valahiei și Moldovei, un mozaic bizantin ce reprezintă Mavrocordații realizat de ceramista Nora Steriade. Muzica clasică compusă de compozitori italieni va da viață palatului în acest cadru inedit, cu coloane și ancadramente din piatră, lambriuri și șeminee sculptate în piatră și lemn. Publicul este așteptat la serata italiană #Aiciastat cu muzică clasică, vineri, 24 noiembrie, la Școala Italiană Aldo Moro pe Intrarea Blaj nr. 1.

Invitații vor petrece o seară de neuitat explorând acest palat istoric, ascultând compozitori italieni și admirând o colecție de viori realizate de unul dintre membri Ansamblului cameral #Aiciastat, Ștefan Tajti, violist, violonist și lutier. Vor putea admira instalații florale realizate de EnRose, se vor bucura de farmecul palatului, vor degusta vin Sâmburești, apă Aqua Carpatica și alte surprize. Atmosfera de poveste se resimte în reședințe istorice transformate în spații alternative de concerte clasice.

Prin proiectul #Aiciastat promovăm patrimoniul în toate formele sale și am ales să deschidem ușile unui palat bucureștean de excepție printr-un eveniment deosebit, un recital de muzică de cameră cu compoziții celebre compuse în Italia. Ne vom teleporta în Cremona secolului al XVII-lea, acolo unde se făureau viori, printr-o expoziție de viori realizate de Ștefan Tajti, unul dintre membri Ansamblului cameral #Aiciastat, violonist, violist și lutier. Vom asculta povestea palatului și a viorilor, ne vom delecta cu un recital cu compozitori italieni, vom trăi clipe de poveste”, declară Ana Rubeli, Președintele Asociației culturale “Aici a stat”. 

Evenimentul începe la ora 18:30, când se va face turul palatului și i se va descoperi povestea. La ora 19:30 va începe recitalul cu lucrări de Boccherini, Verdi, Salieri, Vivaldi și alții, toate interpretate de Ansamblul cameral #Aiciastat: muzicienii Ileana Ionești (vioară), Andrei Rubeli (vioară), Ștefan Tajti (violă) și Teodor Chircu (violoncel) și mezzo-soprana Hortenzia R. Forray. Fragmente din recitalul interpretat de Ansamblul cameral #Aiciastat vor fi transmise și live.

Evenimentul permite accesul tuturor iubitorilor de muzică într-un spațiu alternativ sălilor clasice de concert și își propune aducerea vizitatorilor într-un spațiu în care pot fi surprinși atât de arhitectură și atmosferă, cât și de muzică clasică cu o tematică aleasă special cu această ocazie. Intrarea se face pe baza achitării biletului aici: https://aiciastat.ro/serata-italiana-aiciastat-la-palatul-mavrocordat/ în limita locurilor disponibile.

Ileana Ionești a început studiul viorii la 6 ani, în cadrul Colegiului de Artă “George Enescu’’, iar la vârsta de 10 ani susținea primele recitaluri. De-a lungul carierei sale muzicale a susținut recitaluri și a performat ca solistă de concert atât în tară cât și în Republica Moldova, Italia, Germania, Elveția, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii. Are mai multe înregistrari în arhiva Radiodifuziunii Romane și TVR, este concertmaistru și solistă a Orchestrei Simfonice a Inginerilor “Petru Ghenghea” și este reprezentant al României în organizația internațională a artiștilor de muzică de cameră.

Andrei Rubeli a început studiul viorii la 5 ani și este absolventul Școlii de Muzică nr. 4 la clasa de vioară, prof. Corina Macarie. Între 2004-2008 a cântat în Orchestra de Cameră “Adagio”, cu turnee în Italia și Turcia, iar între 2007-2008 în Orchestra de Cameră a Profesorilor din București “Collegium suonare” sub bagheta lui Mircea Ionescu. Din 2009 a devenit membru al Orchestrei Inginerilor “Petru Ghenghea”, cu care a avut apariții solistice și a efectuat turnee în Anglia și Italia.

Ștefan Tajti a început studiul viorii la vârsta de 7 ani, avându-l ca profesor chiar pe tatăl său, violonist în Orchestra filarmonicii din Bacău ce preda vioara la Școala Populară de Artă. În 1999 a absolvit Universitatea Națională de Muzică “Ciprian Porumbescu”, fiind licențiat în dirijat coral. Apoi a urmat studiile masterale tot la aceeași universitate. Timp de 10 ani a dirijat corul de amatori “Mesagerii Speranței” cu care a câștigat locul 2 la câteva concursuri prestigioase internaționale. Studiile doctorale le-a început la Madrid cu tema: Aducerea muzicii clasice pe cea mai dificilă scenă… Strada, cât și impactul pe care aceasta îl poate avea. În paralel a concertat în Ungaria, Germania, Spania, Italia, Franța, Portugalia, Brazilia.

Teodor Chircu a fost inginer proiectant la Centrul de Inginerie Tehnologică pentru Obiective Nucleare din Bucureşti. A început studiul violoncelului la zece ani, la şcoala de muzică. La treisprezece ani a devenit membru al orchestrei Operei din Constanţa, unde a activat în paralel cu cursurile şcolare. Este membru al Orchestrei Inginerilor și a Medicilor. A cântat în numeroase concerte în România, inclusiv ca solist, şi a participat la turnee în străinătate. A obţinut câteva premii muzicale la concursuri naţionale pentru interpreţi amatori.

Mezzo-soprana Hortenzia R. Forray este absolventă a Universității Naționale de Muzică “Ciprian Porumbescu”, secția Canto, promoția 1999, unde a studiat cu marii artiști și profesori Arta Florescu, Ionel Voineag și Ionel Pantea. Ulterior a urmat cursurile post-universitare Summer Master Classes la Majk în Ungaria și la New York sub îndrumarea artiștilor Barbara Miller-Lampas și Marco Miller-Lampas de la Metropolitan. A avut numeroase prezențe solistice atât în țară cât și în străinătate.

Acest eveniment face parte dintr-un proiect amplu care prevede 12 recitaluri de muzică clasică interpretate de Ansamblul cameral #Aiciastat ce vor avea loc în câte un loc de patrimoniu inedit pe parcursul anului 2023. 12 recitaluri, 12 locuri inedite, 12 povești de istorie și patrimoniu. Mai multe detalii despre program, dar și bilete, sunt disponibile pe pagina de Facebook a evenimentului: https://www.facebook.com/events/158018774034594/

Parteneri: Sâmburești, Aqua Carpatica, EnRose, Atelier Isabelle Vijiac, Scuola Italiana Internazionale di Bucarest “Aldo Moro”

Parteneri media: Cronicari Digitali, Radio România, Igloo, Zeppelin, Munteanu, Interesting Times Bureau, Asociația Opus, Promenada culturală

Despre Asociația Culturală “Aici a stat”

Inițiat în 2018, proiectul #Aiciastat de storytelling cultural ce promovează patrimoniul s-a coagulat prin Asociația culturală „Aici a stat” la începutul anului 2020. Misiunea Asociației este de a crește conștiința colectivă asupra valorii patrimoniului, prin dialog cultural, prin documentarea istoriei clădirilor de patrimoniu și a personalităților care le-au locuit, iubit sau părăsit. Pentru reînnodarea relației afective cu trecutul, Asociația organizează evenimente culturale, tururi ghidate, vânători de comori și recitaluri de muzică clasică în zone istorice cu poveste și înglobează astăzi peste 45.000 de iubitori de patrimoniu.

You May Also Like