Artistii bijutieri din Romania rasplatesc eforturile cadrelor medicale din prima linie cu o medalie de onoare

Bucuresti, 9 nov. 2020

90 de cadre medicale din prima linie in lupta cu COVID-19 au primit medalii de onoare, realizate manual de catre designeri romani, in cadrul proiectului international Hand Medal Project. Initiativa a fost lansata de Asociatia pentru Bijuterie Contemporana Assamblage care a colaborat cu creatorii locali pentru realizarea medaliilor si a fost implementata cu sprijinul asociatiei Daruieste Viata. Medaliile au ajuns la medici, asistente si angajati ai serviciilor de ambulanta din 68 de unitati medicale (32 de judete, inclusiv municipiul Bucuresti), persoane care au actionat in interesul pacientilor lor inca de la debutul pandemiei, cautand solutii pentru a asigura necesarul de echipamente de protectie si echipamente medicale.

Hand Medal Project este un proiect global, pornit la initiativa artistilor Iris Eichenberg si Jimena Rios, care s-a extins in peste 66 tari din intreaga lume. Sub coordonarea Assamblage, mai multi designeri romani de bijuterie contemporana s-au implicat in realizarea medaliilor: Adelina Amza, Contemporia, Flavia Gheorghian, Gena Tudor, Madalina Spiridon, Mihaela Ciocalteu si Sorina Cotea. Cutiile speciale pentru medalii au fost realizate de AZERO, iar livrarea s-a realizat cu ajutorul FAN Courier.

Organizatorii au imaginat  pentru medalii un simbol al mainii, replicat in mii de exemplare in intreaga lume. Spre deosebire de un razboi, batalia noastra actuala cu coronavirusul este dusa cu un dusman invizibil cu ochiul liber, un pericol pe care nu il putem vedea. Mainile in sine au fost puternic prezente in aceasta batalie. Ele sunt simboluri nu numai ale modului in care corpurile noastre au devenit arme care trebuie spalate, igienizate si inmanusate, ci si a puterii lor innascute de a vindeca si de a se conecta.

Nu exista nicio indoiala cu privire la pierderile si frica pe care a provocat-o COVID-19. Dar actele remarcabile de grija si ajutor au fost si ele in prima linie. Cei care au realizat medalii pentru a onora acest eroism se pot identifica in multe feluri – ca bijutieri, artisti, creatori – dar toti se incadreaza mai intai sub umbrela umanitatii. Acest proiect, in acest moment, nu se concentreaza pe ceea ce poate fi creat, ci pe ceea ce se poate face cu actul creatiei in slujba altora.„-  Iris Eichenberg si Jimena Rios, fomdatorii proiectului Hand Medal Project

Despre Assamblage

Assamblage – Asociatia Nationala a Autorilor si Designerilor de Bijuterie Contemporana, lansata in luna mai a anului 2015, este urmarea unui proiect de sustinere, dezvoltare si structurare a domeniului emergent al bijuteriei contemporane. Asociatia a fost fondata de David Sandu, Ioana Andrei si Valentina Buzamurga si este in prezent principala si cea mai activa platforma din Romania dedicata acestei industrii creative, adunand in 5 ani peste 30 proiecte si expozitii nationale si internationale, care au implicat peste 100 designeri romani si internationali de bijuterie contemporana din intreaga lume. In 2020, pune bazele primei editii Romanian Jewelry Week, un eveniment de reper pentru o noua generatie de artisti si designeri autohtoni.

Despre Daruieste Viata

Asociatia Daruieste Viata a fost fondata in 2012 de Carmen Uscatu si Oana Gheorghiu, continuand astfel munca inceputa in regim de voluntariat de sprijinire a bolnavilor de cancer si dotare a unitatilor medicale din Romania. De la infiintare, Daruieste Viata a schimbat un Ordin de Ministru, a oferit sprijin bolnavilor de cancer in relatia cu Autoritatile, a modernizat mai multe sectii de oncologie din tara (Brasov, Timisoara, Cluj, Bucuresti), a triplat capacitatea de transplant a Romaniei, construind 20 de camere sterile si a demarat cel mai proiect de implicare sociala din ultimii ani: constructia Primului Spital National de Copii pentru Cancer, Boli Grave si Trauma. In prezent, peste 350.000 de persoane fizice si peste 4.000 de companii fac parte din comunitatea #NoiFacemUnSpital. In timpul starii de urgenta, Daruieste Viata a ridicat Spitalul Modular 1 Elias pentru tratarea pacientilor cu coronavirus si a dotat cu 17 tone de echipamente de protectie si echipamente medicale (inclusiv 13 ventilatoare) peste 140 de unitati sanitare, din 103 orase.

You May Also Like